Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý může přispět ke zmírnění šíření a dopadů koronaviru

Plošné používání roušek(byť i jen improvizovaných) a minimalizace expozice pravděpodobně může významně omezit riziko. Čím to?

V Číně je zhruba miliarda obyvatel. Potvrzeno je pouze 80 tis. případů. V Hong-kongu žije populace téměř sedm milionů na velmi malém území. Potvrzených případů 140. Tchaj-wan má populaci téměř tří ČR, potvrzených případů 53. Singapur má 212 případů, populace více než poloviny ČR. Tyto země byli exponovány dříve než ČR, Čína samotná je kolébkou nemoci, každá z těchto zemí byla v informačně daleko horší situaci. Přesto se zdá že tyto země zvládli zastavit a zvrátit šíření infekce - i pokud by někdo nedůvěřoval ani údajům z Číny(které ale prozkoumala WHO a shledala spolehlivými), jejich schopnost ovlivnit hlášení z Hongkongu je velmi malá a pokud jde o Tchaj-wan či Singapur naprosto žádná. Západní země se měsíce utěšovali tím jak je propuknutí epidemie v Číně důsledkem totalitního komunistického systému a primitivních hygienických návyků, a proto to zde nastat nemůže. Pokud někdo těmto nyní již naprosto zřejmě xenofóbním předsudkům stále věří(jakkoliv byli a jsou v Číně místa s hroznou hygienou, což je důsledek obrovských sociálních rozdílů v zemi která je komunistická pouze podle jména totalitní strany ale určitě ne sociálně), měl by se probudit.
Některé přístupy ČR již přebrala, a premiér zdůrazňuje že se z nich poučuje. Co zatím nepřebrala, je angažování veřejnosti na těchto opatřeních i některá alespoň částečně účinná opatření. O co se podle mého názoru jedná?
Zaprvé, ačkoliv se často v ČR z vládních míst ozývá že roušky nejsou jako prevence účinné, například podle doktora z Hong-kongu účinné jsou, podle jeho tvrzení jak proti šíření koronaviru, tak proti šíření nachlazení. Rozhovor můžete shlédnout zde https://edition.cnn.com/videos/world/2020/03/12/coronavirus-fact-fiction-myths-fact-check-lu-stout-pkg-intl-ldn-vpx.cnn (ale samozřejmě pokud má někdo psychický problém shlédnout video proto že interview uskutečnila CNN, ať si ho klidně vesele odignoruje).
Jak myslím že je to s tou účinností prevence? Tvrdí se, že by je měli nosit nakažení. I pokud připustíme že by tomu tak bylo, vzhledem k dlouhé době bez příznaků kdy již je nositel viru šiřitelem, je to důvod plošně roušky používat, pokud by ta možnost byla. Pokud jde o plnohodnotné roušky, samozřejmě ta možnost není, k tomu se vrátím za chvíli.
Druhá věc je, že pokud by byly roušky neúčinné, byli by zjevně k ničemu i pro zdravotní personál(tak nekompetentní aby neměly zásoby pro běžnou potřebu snad nemocnice většinou nejsou), a stát by neměl žádný důvod je pro tento personál jakož i policii a další skupovat. Můj závěr z toho je že tyto různé deklarované informace nejsou konzistentní, a vláda patrně sděluje co sděluje sice s asi dobrou, nicméně chybnou motivací mít monopolní přístup k ochranným prostředkům pro účely zdravotního a dalšího kritického personálu (policie, hasiči, armáda...). Toto přesvědčení asi panuje z dojmu že stejně nelze dostatek ochranných prostředků zajistit, což si myslím že je alespoň částečně omyl.
A zde se vrátím k tomu, co se může dát dělat v situaci kdy je "profesionálních" roušek (natož respirátorů) nedostatek. Totiž, pokud je někdo vystaven viru, záleží nakolik ˇčerstvý" nebo "živý" tento vir je, a záleží na množství které se přenese - čím živější a čím více, tím méně času má tělo na reakci na nákazu reagovat než plně propukne. A zde se dostáváme k účinnosti roušek i improvizovaných ochranných prostředků - samy o sobě sice nejsou stoprocentně spolehlivé, nicméně můžou významně omezit riziko přenosu, nebo alespoň zmenšit množství přeneseného viru. K tomu je potřěba zdůraznit i oficiálně zmiňované a žádoucí použití u nakažených, které v kombinaci s tím že potenciálně nakažený může být fakticky každý znamená že je žádoucí aby se pokud možno chránila celá populace. Pokud není a nebude dostatek profesionálních pomůcek, znamená to alespoň šátky či šály. Tyto by měli být použity vhodně tak aby nedocházelo k přílišnému pocení, měli by být považovány za snad relativně účinné pro krátkodobou expozici, a měli by posléze být bezpečně uloženy do vyprání před opětovným použitím. Neměli by vzbuzovat falešný pocit že s nimi je bezpečné jít trávit hodiny na nákupech, návštěvy starších příbuzných a tak dále. Ideální by bylo pokud by někdo kdo celé věci rozumí lépe než já poskytl radu jaké jsou možnosti improvizovaných roušek, zda jsou nějaké snadno dostupné materiály s lepší účinností jako filtry než bavlněná látka, zda je lepší bavlna, polyester a tak dále. Pokud to není úplně marné, je možné že by dokonce veřejnost dokázala sama zajistit významné množstvý takovýchto prostředků samovýrobou a případně vypomoci třeba praktickým lékařum, řidičům zásobování a tak dále.
Důležité je zdůraznit, že každý pokles v míře nákazy znamená menší zatížení zdravotního systému a těchto synergii je žádoucí využít.

Druhá možnost kterou prakticky každý může přispět, je vyhnout se masovým náporům na potraviny. Jakkoliv si myslím že vláda mohla postupovat mnohem lépe, věřil bych sdělení o tom že kolaps zásobování potravinami skutečně nehrozí. Tedy trávit hodiny v obchodech je špatný nápad a zbytečné riziko, které lze eliminovat například možností online nákupu přes internet s dovozem domů (rohlík.cz/itesco.cz/kosik.cz). Pokud to někde možné není, případně pokud by tyto společnosti přestali zvládat, další možnost (a zde bych částečně nesouhlasil s premiérem) je dělat nákupy sice velké, ale jednorázově a ne urgentně - jednoduše není potřeba hned utíkat na nákup, ale když už se nakupuje, bylo by dobré nemuset jít do obchodu opět o den později. Je zkrátka potřeba rozložit ty nákupy více v čase a snížit jejich celkový počet, jinak představují zbytečné riziko.

Přeji nám všem ať tuto situaci co nejlépe zvládneme.

Dodatek:

Doporučuje se nesahat na ústa, nos, oči (nejlépe celou tvář). Většina lidí je na to zvyklá. Jakákoliv fyzická zábrana kterou použijete může pomoci zmírnit důsledky tohoto zvyku, a je dalším zřejmým pozitivem použití alespoň improvizovaných roušek, případně brýlí.

Konečně, jsou země jako třeba Japonsko, kde se roušky na ústa nosili při chřipkových epidemiích masově celé roky. Zpětně si nedovedu vysvětlit proč jsme to až dosud nedělali - zdravotní přínos je podle všeho neoddiskutovatelný, a veškeré důvody proti které mě napadají by spíše zapadali do kulturního rámce zemí kde si nechávají zajistit neprůstřelnost trička zaříkáním šamanem.

Dodatek 2:

Jeden návod na improvizovanou masku lze najít zde, podle textu je nevhodné aby masky tohoto typu používali lidé se srdečními problémy

https://mustsharenews.com/cloth-face-mask/

Podle závěru článku důvod proč masky používat u lidí v kontaktu s virem je možný kontakt s tělními tekutinami pacienta, a mytí rukou/nesahání na obličej je důležitější. Toto je vysvětlení které jsem bohužel nenašel na stránce WHO s doporučeními. Nicméně důvody improvizované roušky používat jak pro lepší vyhnutí se sahání na obličej tak pro nešíření když ještě někdo neví že je infikován zůstávají. Určitě to není na trvalé/dlouhodobé nošení.

Autor: Libor Žůrek | sobota 14.3.2020 23:16 | karma článku: 14,32 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Libor Žůrek

Odhad budoucího vývoje Rusko-Ukrajinské války (nebo kapitulace)

Jen krátce, dvě varianty(a za nějaký měsíc dva se mohu ohlédnout jak odhad vyšel, případně která varianta bude blíže výsledku)

26.2.2022 v 2:07 | Karma: 9,45 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Krátký komentář k Putinovým hrozbám

Putin varuje zahraničí aby se do toho nemíchalo. Jenže jeho pozemní síly jsou zcela vytíženy na Ukrajině, a silná slova mají toliko zakrýt slabost - silný úder by mu celý domeček z karet smetl.

24.2.2022 v 7:43 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Nákupní seznam pro armádu

Tak jako nebyla Československá armáda připravena v roce 1938, tak nejsou Česká a Slovenská armáda připraveny dnes. Jaké díry je potřeba zalepit?

24.2.2022 v 6:40 | Karma: 7,25 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Blesk uhodil do Prymuly

Ministr Prymula udělal chybu, a byl přistižen. Nicméně kromě informace o ministrově faux pas se objevila informace o dosud nejvyšším počtu testů za 24 hodin.

23.10.2020 v 23:48 | Karma: 35,91 | Přečteno: 7094x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Zákaz pohybu, a co dál?

Zákaz volného pohybu patrně zbrzdí šíření nemoci, ale nezastaví ho. Jaké jsou možnosti krom spomalování a hry vabank, a jaké náklady jsou v tomto kontextu příliš drastické?

26.3.2020 v 20:34 | Karma: 8,02 | Přečteno: 620x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1564x
Pracovník IT, se zájmem o zahraničněbezpečnostní politiku, armádu, historii, sci-fi/fantasy literaturu, jakož i chování lidí v obtížných situacích.

Seznam rubrik