Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákaz pohybu, a co dál?

Zákaz volného pohybu patrně zbrzdí šíření nemoci, ale nezastaví ho. Jaké jsou možnosti krom spomalování a hry vabank, a jaké náklady jsou v tomto kontextu příliš drastické?

Často se mluví o křivce nemocných, a schopnosti zdravotního systému zvládnout nákazu. V Německu předpokládají že se musí nejdříve nakazit většina populace, tentýž předpoklad byl v Anglii, USA zatím na federální úrovni nechává věcem volný průběh. Tento přístup vychází z přesvědčení, že ta nemoc nebude nakonec až tak zlá. Jakkoliv nejde o ebolu, některé důsledky onemocnění se mohou u nové nemoci naplno projevit až v průběhu měsíců či let(viz třeba epidemie HIV/AIDS). Nakolik jsem zatím vysledoval, zatím nevíme že u těch co nemoc překonají nebude dlouhodobý dopad horší než u chřipky. Z tohoto pohledu si nejsem jist, zda spoléhání na stádní imunitu je dobrý nápad.

Jaké jsou další možnosti? Přímočaré testování každého člověka by při ceně 1500Kč za test a potřebě dvou testů na osobu znamenalo náklady 30 miliard Kč, a při předpokladu 50tis. testů za den trvalo 400 dnů. Aby to fungovalo, muselo by se testovat po oblastech, a v podstatě vyhlásit totální karanténa pohybu mezi těmito oblastmi. To je samozřejmě naprosto nereálné... skutečně? V zásadě je několik problémů:

1) Cena - 30 miliard

2) Doba protestování konkrétního izolovaného území

3) Izolace uzémí (včetně hranic)

4) Potřeba zásobování

Pokud jde o cenu a rychlost protestování, i pokud by nešlo nic ušetřit, 30 miliard je sice hodně, jenže ve srovnání s čím? Navíc možnosti tyto náklady srazit určitě jsou, například popsány zde: https://www.idnes.cz/technet/veda/izraelsky-napad-hromadne-testovani.A200324_121710_veda_pka Ano článek zmiňuje kapacitní omezení jinde, ale to by mělo být zvládnutelné. Samozřejmě testování samotné by nebylo jediným nákladem, jenže náklady jsou i tak.

Rychlost protestování by byla vhodně volena tak, aby testovací kapacity v určité spádové oblasti byli schopny zvládnout za den otestovat ucelená území. Pokud by v hromadných testech byl zjištěn virus, následovalo by důslednější testování menších populací s izolací všech nakažených do vynucené/kontrolované karantény, s dalším testem za 14 dnů.  Po skončení druhého testování a za předpokladu že se povedlo odizolovat všechny zasažené do vynucené karantény, lze po několika dnech  od posledního negativního testu v území ( viz http://www.szu.cz/tema/prevence/novy-koronavirus-vydrzi-na-povrchu-nekolik-hodin?source=rss ) uvolnit pohyb uvnitř (samozřejmě pohyb ven do neprošetřených oblastí by musel být zakázán).

Izolace území a potřeba zásobování - pokud jde o zajištění nutných lidských zdrojů pro opatření v takto masivním měřítku, lze předpokládat že silové složky by mohli dát dohromady zhruba 100tis. lidí. To by patrně na zajištění vnější hranice i izolaci malých území nestačilo. V ČR lze nicméně využít branné povinnosti, a ve chvíli kdy bude stejně stát platit náhrady mezd, je volba nevyužít této dostupné pracovní síly zjevně plýtvání(jakkoliv může být nepříjemné pokud například někdo ze škodovky má najednou hlídat obecní hranice, řešení se z nebes samo nesnese). Například dopravní firmy pláčoucí nad úbytkem práce a turistů by mohli vypomoci se zásobováním.

V omezeném měřítku se tento postup osvědčil:

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-vedci-studie-asymptomaticti-pacienti-prenos-nemoci-zdravotnictvi-pandemie.A200325_112645_zahranicni_linvMimochodem, pokud by se k něčemu takovému přistoupilo, moho by stát za úvahu využít příležitosti a zkusit sezbírat také vzorky na protestování dalších nakažlivých nemocí (žloutenka, tuberkulóza, HIV).

Zmiňovaná opatření se můžou zdát masivní a drastická, na druhou stranu ve srovnání se stávající nejistou perspektivou a rizikem dosud neznámých dlouhodobých důsledků nemoci dávají určitou stabilní možnost vyřešit alespoň pokud jde o ČR situaci jednou a provždy(samozřejmě za nutnosti zachování střežení hranic se zeměmi které by takto nepostupovali). Nevím zda je smysluplné k nim v tuto chvíli přistupovat, nicméně by rozhodně měli být zvažovány a plánovány jako plán B.

P.S.: Předem se omlouvám za jakékoliv pravopisné nedostatky, pokud budu na konkrétní chyby upozorněn rád je opravím. K tomu abych si procházel pravidla pravopisu momentálně elán ani energii nemám, takže nekonkrétní výtky mě vůbec nebudou trápit. Pokud se chce někdo nabídnout jako korektor, ať dá klidně vědět :-)

Autor: Libor Žůrek | čtvrtek 26.3.2020 20:34 | karma článku: 8,02 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Libor Žůrek

Odhad budoucího vývoje Rusko-Ukrajinské války (nebo kapitulace)

Jen krátce, dvě varianty(a za nějaký měsíc dva se mohu ohlédnout jak odhad vyšel, případně která varianta bude blíže výsledku)

26.2.2022 v 2:07 | Karma: 9,45 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Krátký komentář k Putinovým hrozbám

Putin varuje zahraničí aby se do toho nemíchalo. Jenže jeho pozemní síly jsou zcela vytíženy na Ukrajině, a silná slova mají toliko zakrýt slabost - silný úder by mu celý domeček z karet smetl.

24.2.2022 v 7:43 | Karma: 17,71 | Přečteno: 505x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Nákupní seznam pro armádu

Tak jako nebyla Československá armáda připravena v roce 1938, tak nejsou Česká a Slovenská armáda připraveny dnes. Jaké díry je potřeba zalepit?

24.2.2022 v 6:40 | Karma: 7,25 | Přečteno: 244x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Blesk uhodil do Prymuly

Ministr Prymula udělal chybu, a byl přistižen. Nicméně kromě informace o ministrově faux pas se objevila informace o dosud nejvyšším počtu testů za 24 hodin.

23.10.2020 v 23:48 | Karma: 35,91 | Přečteno: 7094x | Diskuse| Politika

Libor Žůrek

Každý může přispět ke zmírnění šíření a dopadů koronaviru

Plošné používání roušek(byť i jen improvizovaných) a minimalizace expozice pravděpodobně může významně omezit riziko. Čím to?

14.3.2020 v 23:16 | Karma: 14,32 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1564x
Pracovník IT, se zájmem o zahraničněbezpečnostní politiku, armádu, historii, sci-fi/fantasy literaturu, jakož i chování lidí v obtížných situacích.

Seznam rubrik