Odhad budoucího vývoje Rusko-Ukrajinské války (nebo kapitulace)

Jen krátce, dvě varianty(a za nějaký měsíc dva se mohu  ohlédnout jak odhad vyšel, případně která varianta bude blíže výsledku)

1) Putin se dohodne se Zelinskym. Zelinsky bude nucen kapitulovat, nicméně zůstane prezidentem. Za té situace by se Putin ocitl v pozici kdy může stáhnout Ruskou armádu(na jakou linii vůbec nechci spekulovat), případně zanechat na místě kontinent odděleně od populace. Stejně tak nechci spekulovat jaké podmínky asi můžou padnout či být přijatelné. Velmi pravděpodobně ovšem takováto Ukrajina bude pracovat pro Rusko, nicméně se víceméně stabilizovat.

2) Putin zkusí dosadit loutku a zlikviduje(případně dlouhodobě uvězní) Ukrajinské vedení a zkusí Ukrajince pacifikovat. V takovém případě dost možná čeká Ukrajinu ještě dlouhý konflikt.

Myslím že Putin zvolí možnost jedna, poraženého prezidenta nechá prezidentovat, dá - s ohledem na vojenskou situaci - poměrně velkorysé podmínky, a začne propagandisticky těžit tvrzeními jak jen chtěl neutralizovat Ukrajinu a válka byla zbytečná. To mu dá i jistou naději revitalizovat pátou kolonu na západě.

Tento přístup Putin již použil v Čečensku u Achmata Kadyrova který byl původně nepřítelem (byť nikoliv vrchním velitelem). Asi by raději jednal s nějakým politicky méně zkušeným generálem, ale to se zdá mmomentálně nepravděpodobné - jednak by takový generál nemusel mít dlouhý život, jednak se Ukrajinci zdají být v podpoře stávajícího prezidenta poměrně jednotní.

Varianta že by šel hned dál, je poměrně nepravděpodobná - logistická síť přes Ukrajinu nebude nějakou dobu pořádně fungovat, a jeho letectvo ani s pomocí protivzdušné obrany nemůže koncentrovaným silám NATO konkurovat. Otázka ovšem je, co Rusko udělá v situaci kdy by USA byli rozptýlené například krizí kolem Tchajwanu a přesunuli z Evropy podstatnou část sil. V každém případě je vojenské posílení Evropské části aliance životní nutností(a ideální by byl vznik Evropské federální armády kde ovšem zůstává otázka neutrálních členů). Lze předpokládat pokus o návrat k hybridní válce.

Zároveň se bude Putin patrně snažit převést náklady na obnovu Ukrajiny na EU.

 

P.S.: Je zde samozřejmě varianta že Putin celou situaci neustojí a jeho režim zkolabuje (v podstatě si umím představit pouze silové převzetí). Na to abych ale spekuloval kdo by ho mohl nahradit a jaká je šance tohoto vývoje ale skutečně o Rusku a postojích jeho obyvatel nevím dost.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Žůrek | sobota 26.2.2022 2:07 | karma článku: 9,45 | přečteno: 372x
  • Další články autora

Libor Žůrek

Nákupní seznam pro armádu

24.2.2022 v 6:40 | Karma: 7,25

Libor Žůrek

Blesk uhodil do Prymuly

23.10.2020 v 23:48 | Karma: 35,91

Libor Žůrek

Zákaz pohybu, a co dál?

26.3.2020 v 20:34 | Karma: 8,02